Scarpetta je vrlo solidan kvartovski talijanski restoran, u kvartu u kojem nikad nije bilo pristojnih restorana
Križanje Zvonimirove i Harambašićeve zadnja je granica boljih zagrebačkih restorana u istočnom dijelu grada prema Peščenici i Borongaju. Na tom se križanju nalaze naša omiljena pivnica BIR i Bota Šare, glavni zagrebački oyster station. Sve dalje prema jugoistoku crna je rupa loših do groznih lokala, koje bi trebalo izbjegavati ako baš doslovno ne umirete od gladi.
adsense_content_v3

Ovdje je zanimljivo primijetiti da današnja Pešćenica više nije razbarušena, pauperizirana Malnarova Republika Pešćenica, nego gentrificirani kvart s puno novih luksuznih poslovnih i stambenih zgrada. Ali prihvatljivih restorana i dalje nema, a kamoli dobrih.
Takvo se stanje počelo mijenjati lanjske jeseni kad se blizu Ekonomskog fakulteta, prema jugu, otvorila Scarpetta, talijanski kvartovski bistro. Scarpetta je uređena suvremeno, svijetlo i decentno. Jelovnik donekle podsjeća na Carpaccio, kao i cijene: neka su jela doslovno ista, poput brancina u cartocciu. Kuhanje je profesionalno vrlo korektno.

Rižoto sa škampima bio je propisno kuhan, s al dente rižom, kremaste teksture i s obiljem mesa škampa. Rižoto se kuha prema klasičnoj proceduri i spada među bolje u Zagrebu. Carpaccio od tune lijepo izgleda i prilično je ukusan, dok je tunin file u sezamu bio precizno pečen. Kruh je sasvim solidan: u Istri bi briljirao.

Prilog uz tunu bio je, nažalost, prilično promašen: otprilike 90 posto hrvatskih restorana misli da se povrće na žaru u svako doba godine mora sastojati od patlidžana, tikvica i paprika, eventualno šampinjona, što je posve pogrešno. U ovo se doba godine pečeno i prženo povrće treba sastojati od komorača, zelenih i bijelih šparoga, mladog luka, kojima možemo dodati kuhani bob, grašak i fažolete.

Vinska karta prilično je zanimljiva: pili smo odličan i jeftin Allegrinijev Soave, koji se toči na čaše. Čaše najpopularnijih hrvatskih vina poput Fakinove Malvazije i Erdorova Sauvignona, koštaju četiri do pet eura. Servis je izvrstan. Vino se toči za stolom, pred gostom, a konobar je sveprisutan i nenametljivo ljubazan, što je jedna od najvećih vrlina u restoranskom servisu.
Veoma solidan ručak na Pešćenici platili smo oko 120 eura. Scarpetta nije gastro nego korektan kvartovski restoran, mnogo bolji od bilo kojeg lokala u širem susjedstvu prema istoku.
SCARPETTA
Sesvetska 3, Zagreb
HRANA +3/5 VINA + 3/5 AMBIJENT +3/5 SERVIS 4/5



